Kakaové máslo a domácí čokoláda

Kakaové máslo je důležitou složkou čokolády. Bohužel trendem je jeho podíl snižovat, setkáme se s ním tedy hlavně v kvalitnějších produktech. V levnějších je bohužel nahrazováno jinými rostlinnými tuky.

Pokud si tedy chceme dopřát luxusní čokoládový zážitek, kakaové máslo bude velmi dobrým pomocníkem. Cesta k takové božské čokoládě je velmi jednoduchá – stačí nám kakaový prášek, kakaové máslo a sladidlo dle našeho výběru, ať už třeba tmavý cukr, stévie či jakákoliv naše oblíbená varianta. Hlavně bychom se měli vyvarovat umělých sladidel, které by našemu výrobku odstranily nálepku „zdravý“. Ano, z těchto ingrediencí vyrobená čokoláda je skutečně zdraví prospěšná. Nesmíme ale zapomínat na přiměřenou dávku

Poměr jednotlivých složek závisí na naší chuti a také účelu. Kakaové máslo zahříváme, nejlépe ve vodní lázni, a to zlehka, abychom se dostali těsně nad bod tání. Nejpohodlněji se nám bude pracovat s tekutým sladidlem. Pokud použijeme cukr, mícháme, dokud se kompletně nerozpustí. V okamžiku, kdy je směs přesně dle našich představ, naléváme do formiček nebo na plech vyložený pečícím papírem a necháme ztuhnout.